Single post
Binnenwerk van de Radio

Renovatie Radio

High Tech in een nostalgisch jasje. Met het inbouwen van een Raspberry Pi in een Telefunken Concertino 55 kreeg ik dit voor elkaar. Telefunken Concertino 55 is een buizenradio uit 1958. Via de ingang voor de platenspeler heb ik er de Raspberry Pi op aangesloten.
Via mijn netwerk kan ik de muziek op mijn Concertino 55 aansturen. De bediening gaat via de browser van mijn telefoon, tablet of laptop. Muziek komt van internetradio, de NAS of via Youtube.
browser interface Pi Music Box

Op de raspberry pi model B, heb ik pi musixbox draaien. Deze software maakt het erg makkelijk om van je raspberry pi een muziekspeler te maken. Een screenshote van de interface staat in de afbeelding hierboven.

Er ontbrak één knop van de radio en het schildje van de volumeknop ook. Deze heb ik gemodelleerd met FreeCAD en laten printen bij Shapeways en Materialise. Daarnaast heb ik het koperwerk flink gepoetst en het speakerdoek vervangen. Het resultaat zie je in de afbeelding hieronder.

Telefunken Concertino 55

 

De zoektocht voor geschikt speakerdoek bracht me via Etsy naar het Britse Retrospecialist.

Het model van de drukknop om output van Raspberry Pi te selecteren staat hieronder.

De modellen maakte ik met FreeCAD. Dit is een freeware programma waar 3D mee gemodelleerd kan worden. Ik vind het verbazend hoeveel mogelijkheden dit programma heeft.

Het is wel weer even inleren. Ik ben gewend met NX te werken. Natuurlijk zijn de mogelijkheden van FreeCAD nog niet op hetzelfde niveau als NX. Ook moet je wat beter nadenken over hoe je een model wil opbouwen. Ik heb door het gebruik van verschillende Booleaanse bewerkingen toch een resultaat kunnen bereiken, waar ik erg tevreden mee ben.

 

LEAVE A COMMENT

theme by teslathemes